Sinterkerst

sinterkerst-balkonLisse 29-11-2012,

Het is nu goed te merken dat de donkere dagen zijn begonnen. Tis lekker koud buiten en alweer vroeg donker. En wat is er nou gezelliger dan in deze dagen voor extra lichtjes te zorgen.
Volgens mij zijn mijn onderburen er niet zo van gecharmeerd dat ik al 2 weken voor de oh zo nodige verlichting heb gezorgd op deze donkere avonden.  Ja oke… de lampjes worden verkocht als kerstverlichting, maar dat heet alleen maar zo omdat de mensen er zelf een naam voor bedacht hebben. Ik zie het als lichtjes, en het staat zo verdomd gezellig!

Wat mijn onderburen denk ik nog het meest stoort is dat ik niet het geduld op kan brengen om te wachten met de boel te verlichten tot de goedheiligman zijn hielen heeft gelicht na 5 december. Want dat doe je toch niet,  half november al de lampjes rond je huis decoreren en ze dan ook nog aan durven zetten. Als je als Nederlandse besluit om deze traditie  over te slaan, dan spoor je niet. Stel je voor zeg, ik wals gewoon over de Sint heen!

 

Mag ik alsjeblieft eindelijk een keer wraak nemen op de beste man. Als kind vond ik het best leuk om kadootjes van de goedheiligman te krijgen hoor, daar lieg ik niet over. Totdat je erachter komt, dat je al die jaren flink in de zeik bent genomen door al die volwassen mensen. En dan vooral door je eigen vader en moeder, die je tegelijkertijd aanleren om altijd alles eerlijk te zeggen. Want liegen is echt heeeel erg en dat doe je niet! Tja christus te paard, en zij dan? En al die andere grote mensen? Hoe vaak hebben ze niet gedreigd dat zwarte Piet alles kon horen en het aan Sinterklaas door zou geven, zodat je maar af moest wachten of er wat in je schoen zat de volgende ochtend. Of dat hij je niet over zou slaan op de oh zo gezellige pakjes avond. Of ken je deze nog? Als je nu niet luistert neemt zwarte Piet je mee in de zak naar Spanje!  De zenuwen kreeg ik ervan.
En dan die avonden  dat er ineens op de deur gebonsd word want er word wel gezongen hoor wie klopt daar kinderen, maar ik ben nog geen Piet tegengekomen die netjes aanklopt. Vervolgens werden er zo hard pepernoten, kruitnootjes en harde schuimpjes naar binnen gesmeten, dat je ook nog moest uitkijken dat er geen pepernoot in je oog belandde. Of dat je niet over iedereen heen struikelde om maar zoveel mogelijk pepernoten te kunnen grijpen. Ik heb menigmaal mijn tere hoofdje gestoten aan een broer of mijn zus, of ik belandde met mijn voorhoofd tegen de scherpe hoek van het salontafeltje. Goh, leuke tijd was het toch als de goedheiligman in het land was. Nou, ik kan je vertellen dat ik helemaal opgelucht was als hij weer weg was, en al die enge pietermannen mij met rust hadden gelaten, en zonder mij naar Spanje waren afgereisd.
Natuurlijk, ik heb er ook aan meegedaan. Alhoewel ik bij al mijn kinderen wel eerlijk ben geweest! Binnen 24 uur na hun geboorte vertelde ik dat Sinterklaas helemaal niet bestond, en dat ze zich niet in de maling moesten laten nemen. En ja, als ze het dan zo nodig wel wilden geloven vanwege de kadootjes, dan was dat niet mijn schuld. Ik had het ze immers echt wel eerlijk gezegd. Dus net als de meeste Nederlanders deed ik ook mee aan die onzin van kadootjes  en schoenen zetten. Het is immers een Nederlandse traditie.

Maar goed als Sint en zijn geraas weer thuis zij kon ik eindelijk mijn slaapkamertje gaan versieren met allemaal kerstfrutseltjes.  Ik genoot van de gedachte aan het gezellig samenzijn. Eindelijk geen zwarte Piet meer die misschien wel onder mijn bed kon liggen om me in de gaten te houden, omdat ik toch wel eens een ietsiepietsie ondeugend kon zijn.

En dat versieren doe ik nog steeds. Ik geniet zo van het huiselijke, de sfeer, de kaarsjes! En nu weer bijna een jaar voorbij is, ben ik dankbaar dat we gezond zijn en nog leven! Ik weet ook wel dat dit niet voor iedereen telt, maar ondanks narigheid, is er altijd wel iets waar je dankbaar voor kan zijn. Voor de (overgebleven) familieleden en vrienden die je wel trouw zijn gebleven en die er altijd voor je zijn in goede en zware tijden. Dat brengt me gelijk op een goed idee.
Waarom zouden we er niet een traditie tegenaan gooien die in Amerika allang bestaat?
Ipv. Sinterklaas. Dan hoeven de grote mensen niet meer te liegen tegen de kleine kinderen, we gaan de kinderen natuurlijk ook niet wijsmaken dat de Kerstman bestaat, dus niemand word meer bang gemaakt. Krijgen we ook geen demonstraties meer van mensen met een kleurtje die vinden dat ze als zwarte Piet gediscrimineerd worden, of van de dierenpartij die vind dat er onnodig rendieren voor karren gespannen worden, en dat ze dan ook nog moeten vliegen. En dat er dan ook nog altijd eentje de klos moet zijn, en een flink slok op moet hebben, omdat ie anders nooit een rode neus krijgt.
Als je elkaar kadootjes wilt geven, doe dat dan op thanksgiving, of met de kerst wat je zelf wil natuurlijk.
En na thanksgiving met zijn allen de donkere dagen verlichten, omdat het bij bijna iedereen een gevoel geeft van gezelligheid, een bijzondere maand, en warmte. Ik vind de Amerikaanse traditie zo gek nog niet hoor. Ik stem voor deze nieuwe traditie! Wie doet ermee??