Heel Holland Lakt

heel-holland-laktWoensdagochtend zit ik voor de tv en kijk naar Serious Request. Al een aantal jaar halen ze hier geld op voor het Rode Kruis. Het loopt dit jaar niet zo heel goed, en ik denk dat ik wel een beetje kan inschatten hoe dat komt. Het is best wel een nobel doel van het Rode Kruis om vooral kinderen die in ontwikkelingslanden zijn geboren te helpen aan een betere toekomst. Maar ondanks dat wij hier in een welvaartsland wonen, blijkt dit jaar, hoe groot de roep is van vele Nederlanders om iets te doen voor de kinderen in ons eigen land die ook geen hoge levensverwachting hebben omdat zij getroffen zijn door een ongeneselijke ziekte waar nog geen medicijnen voor zijn. Ieder kind en volwassene wat sterft door die rotziekte, in dit geval kanker, is er 1 teveel. En dan heb ik het nog niet eens over spierziektes of andere aandoeningen waar nog zoveel onderzoek voor nodig is, om deze kinderen en volwassenen te kunnen genezen. Misschien ben ik wel chauvinistisch om aan ons eigen land eerst te denken, maar ik denk dat ik zeker niet de enige ben die er zo over denkt.

Terug naar woensdagochtend, de 6-jarige Tijn staat met zijn vader voor het glazen huis. Zijn vader verteld dat Tijn ongeneselijk ziek is, en dat dit waarschijnlijk de laatste keer is dat Tijn kerst viert. Tijn vraagt aandacht voor zijn ziekte hersenstamkanker, maar wil als laatste wens andere kinderen helpen. Ineens staat heel Nederland op zijn kop, de meest stoere mannen laten hun nagels lakken om zo aandacht te vragen voor Tijn. Ineens ging iedereen doneren, om Tijn te helpen een zo groot mogelijk bedrag te kunnen schenken aan het Rode Kruis.

Want eerlijk is eerlijk, het ging heel moeizaam met de donaties van onze medelanders. De 2e dag hadden ze niet meer dan € 748.401,- opgehaald. Natuurlijk is dat een mooi bedrag, ik heb het nog nooit in mijn handen gehad. Maar wat een verschil nadat Tijn zijn verhaal had verteld. Het schrijnende verhaal van Tijn deed de knip opengaan bij vele medelanders en het mannetje zit inmiddels al ruim over een 1 miljoen euro heen!

Volgens mij geeft het verhaal van Tijn aan, dat Nederland toe is aan een andere opzet van Serious Request. Hoe mooi zou het zijn als het glazen huis volgen jaar in Apeldoorn staat, en er aandacht gevraagd gaat worden voor onze eigen minderbedeelden, senioren, zieken of noem enig ander goed doel.

Natuurlijk mogen we het Rode Kruis niet vergeten, zij doen immers ook goed werk. Maar ieder jaar zijn er zoveel landen die een glazen huis hebben staan voor hun Rode Kruis organisatie. Hoe mooi zou het zijn om, om het jaar de opbrengst van het glazen huis voor een goed doel in eigen land te gebruiken. Zo snijd het mes aan 2 kanten, en blijven de mensen beter gemotiveerd om te doneren.kenny onder kerstboom

Dit gezegd hebbende wil ik al mijn bloglezers, vrienden en vriendinnen, geliefden en familie hele fijne warme liefdevolle kerstdagen wensen. En voor 2017 wens ik allen een heel mooi, gezellig, liefdevol, veilig en vooral gezond jaar toe.