De sauna

SAUNALisse 31-10-2012,

Vorige week dinsdag hadden Rich en ik een sauna dag ingepland. Dat doet me denken aan mijn 1e bezoek aan de sauna jaren geleden. Wat zeg ik? Het was in de vorige eeuw in een vorig leven! Ik stond best wel heel onzeker in dat vorige leven. Het grote verschil met nu is dat ik toen heel preuts was en me schaamde voor mijn nu toch wel goddelijke lichaam.

1997: Als moeder van toen nog 3 kids had ik het best wel druk, dus vond ik dat ik wel een verwendagje verdiende. Mijn vriendin vond het ook wel een leuk idee. Dus een beetje gezocht op internet en zagen dat er in Warmond een sauna wellness centrum was. Er stonden leuke arrangementen in zoals massage, gezichtsbehandeling en lekker opgetut worden door de schoonheidsspecialiste. Er zat ook een welkomstdrankje en uitgebreide lunch in het arrangement. En….daar komt die, we mochten voor die prijs ook nog gebruik maken van de sauna!!! Sauna??? Dat moet je toch in je blote kont? iiieeeewwww!!!!!! Dat ga ik echt niet doen, stel je voor zeg!! Mirjam in het openbaar in der blote kont. Ziet iedereen hoe ik er in mijn eva kostuum uitziet, en dat is echt schrikbarend eng. En wat als je een bekende tegenkomt? Ga ik over het dorp dat ik een michelin-poppetje lijk, en dat de zwaartekracht het al behoorlijk begint te winnen en ervoor zorgt dat mijn meiden niet anders kunnen dan alleen maar naar het zuiden kijken. Brrrr, het idee alleen al.

Tja, als je iets niet wilt of durft dan moet je het niet doen toch? Of in ieder geval erover te gaan praten met het wellness centrum dus ik besloot om er een telefoontje tegen aan te gooien.

Een vriendelijke jongeman nam de telefoon aan. tenminste, hij klonk als een jongeman, maar dat kon ik niet zien door de telefoon. Hallo, met Mirjam. Ik heb een vraagje over een arrangement waar ik en mijn vriendin wel zin in hebben. We hebben gezien dat gebruik van de sauna ook inbegrepen is, hebben jullie ook speciale badpak dagen? De jongeman antwoord vriendelijk dat er geen badpak dagen bestaan i.v.m. hygiĆ«ne. Maar we kunnen wel komen als het lady’s day is. Ik antwoord dat ik een lady’s day ook niet zie zitten en leg de jongeman uit dat ik gewoon echt niet in mijn blote kont in het openbaar durf te verschijnen. Maar dat het mij wel leuk lijkt om de sauna een keer uit te proberen. Mogen we dan onze badjassen aanhouden in de sauna vraag ik. Maar dat schijnt ook niet de bedoeling te zijn in een sauna en je gaat al zweten in je blote kont, dus misschien kon ik me ook wel voorstellen dat het met een badjas aan helemaal niet uit te houden is. Ja, daar was ook wel wat voor te zeggen antwoordde ik de jongeman. Mijn gedachten maakten in korte tijd overuren. Zal ik dan toch de stoute schoenen aan doen en al mijn kleding uittrekken om het maximale uit het arrangement te halen? Durf ik het? Pffff wat een dilemma. Ik aarzel, en helaas wint mijn preutsheid deze enorme strijd. Ik durf het gewoon niet. Ik maak een afspraak. Wel het arrangement, maar dan zonder de sauna. En mocht ik me bedenken dan kon ik toch gebruik maken van de sauna die was tenslotte gewoon bij het arrangement inbegrepen, vertelde de jongeman mij. ( huh hoor ik het goed? Zit hij nou te grinniken aan de andere kant van de lijn? Afijn, op de dag zelf hebben wij de hele dag met onze badjassen rond gelopen met ons ondergoed er ook nog onder. Ik kan je verzekeren dat het zweet de hele dag langs mijn bilnaad sijpelde, en dat zonder ook maar 1 sauna gezien te hebben.

We zijn weer terug in dit leven. Van enige preutsheid is geen sprake meer. Waarom zou ik ook? Er is in de loop van de jaren nog meer Mirjam bijgekomen. De zwaartekracht heeft het gewonnen en zonder enige vorm van ondersteuning neig ik bijna te struikelen over mijn eigen meiden. Maar daar zit ik niet meer mee. Dit goddelijke lichaam hoort nou eenmaal bij mij, en heeft een ander daar problemen mee dan hou ik dat probleem gewoon bij de ander. Moraal van dit verhaal: Laat je nooit tegenhouden door je eigen angsten of door te denken wat anderen er van zou kunnen denken, het belemmert je om te genieten en alles uit het leven te halen wat erin zit!